Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι  τα παιδιά να παρατηρούν, να περιγράφουν και να αποκτούν βιώματα και φυσιογνωστικές εμπειρίες. Στο σημερινό άρθρο λοιπόν, θα σας προτείνω μερικά εύκολα πειράματα φυσικής με απλά υλικά που μπορούν να γίνουν στην τάξη σας ή και στο σπίτι και να βοηθήσουν τα παιδιά να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τις φυσικές επιστήμες. Και επειδή μιλάμε για το χειμώνα, τον κύκλο του νερού, το χιόνι κτλ. τι άλλο θα κάναμε από χιονοπειράματα!!!!

1. O «ΜΑΓΙΚΟΣ» ΣΠΑΓΓΟΣ

  • Βάλτε παγάκια σε ένα  μπολ και έχετε μαζί σας σπάγγο, λίγο νερό και αλάτι (χοντρό και ψιλό). Πείτε στα παιδιά οτι θα προσπαθήσουν να βγάλουν τα παγάκια από το μπολ χωρίς να τα πιάσουν…
  • Το πρώτο πράγμα που κάνουμε, είναι να προσθέσουμε νερό μέσα στο μπολ
  • Ζητάμε από τα παιδιά να τραβήξουν το παγάκι με το σπάγγο.Μπορεί να βγει; Όχι βέβαια, ο σπάγγος γλιστράει πάνω στον πάγο.  Πειραμα 3
  • Βάζουμε τον σπάγγο πάλι στο μπολ και προσθέτουμε από πάνω αλάτι…
  • Περιμένουμε περίπου ένα λεπτό και ετοιμαζόμαστε να ξαναδοκιμάσουμε…Θα πετύχει αυτή τη φορά; πείραμα 1
  • Και τι βλέπουμε; ΟΝΤΩΣ πετυχαίνει…είναι στ’αλήθεια μαγικός ο σπάγγος ή…όχι και τόσο; 😉 Πείραμα 2
  • Εξηγούμε στα παιδιά οτι το αλάτι έχει την ιδιότητα να λιώνει τον πάγο. Έτσι και το παγάκι έλιωσε λίγο, «παγίδεψε» τον σπάγγο και μετά ξαναπάγωσε λόγω του κρύου νερού… Έτσι καταφέραμε να τα βγάλουμε από το μπολ χωρίς να χρειαστεί να τα πιάσουμε…

       ΣΥΧΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: «Πώς κυρία το αλάτι λιώνει το παγάκι;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ (με απλά λόγια, κατανοητά στα παιδιά): Τα μόρια του νερού (μπορείτε να τα αναπαραστήσετε με μπλε καπάκια) ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν κρυστάλλους. Το μόρια του άλατος (άσπρα καπάκια) δεν αφήνουν τα μόρια του νερού να ενωθούν ή σπάζουν τους κρυστάλλους που έχουν ήδη δημιουργηθεί και ο πάγος λιώνει…

2. Το «ΠΑΝΩΦΟΡΙ» της φύσης…

  • Γεμίστε δύο μπολ με πολύ παγωμένο νερό. Ζητήστε από ένα παιδί να τοποθετήσει το χέρι του στο ένα μπολ. Στο δεύτερο χέρι βάλτε ένα γάντι και τοποθετείστε το σε ένα σακουλάκι με φυτικό μαγειρικό λίπος. Δέστε το σακουλάκι στο χέρι του παιδιού και πείτε του να το βάλει στο άλλο  μπολ. Τα δύο χέρια κρυώνουν το ίδιο;;;;;;;;;;;;;; ΣΑΦΩΣ και όχι…το γάντι και το φυτικό λίπος βοηθάνε ώστε το ένα χέρι να διατηρεί τη θερμοκρασία του. Κάπως έτσι επιβιώνουν και οι αρκουδίτσες το χειμώνα… hibernating-bear3  «ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙ»Χρησιμοποιώντας υλικά που μπορείς να βρεις εύκολα, απορρυπαντικό για τα πιάτα, νερό, χρυσόσκονη και ένα μπουκάλι μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου μικρό ανεμοστρόβιλο που δεν θα είναι και απειλητικός όπως αυτοί που βλέπεις στα δελτία καιρού!
  • ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ:1. Νερό
    2. Ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι με πώμα
    3. Χρυσόσκονη
    4. Υγρό σαπούνι πιάτωνΟΔΗΓΙΕΣ:

    1. Γέμισε με νερό το μπουκάλι μέχρι να καλυφθούν τα 3/4 .
    2. Πρόσθεσε μερικές σταγόνες από το υγρό σαπούνι πιάτων.
    3. Ρίξε λίγη χρυσόσκονη στο υγρό ή και χρώμα ζαχαροπλαστικής (η χρυσόσκονη  και το χρώμα θα βοηθήσουν να διακρίνεται καλύτερα ο ανεμοστρόβιλός σου).
    4. Βάλε το πώμα στο μπουκάλι πολύ σφιχτά. Γύρισε το μπουκάλι ανάποδα και κράτησέ το από τον λαιμό. Στροβίλισε γοργά και δυνατά με κυκλική κίνηση το μπουκάλι για λίγα δευτερόλεπτα, σταμάτησε και κοίταξε μέσα!

  • ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:Στροβιλίζοντας το μπουκάλι κυκλικά δημιουργείται μια δίνη νερού που φαίνεται σαν ένας μικρός ανεμοστρόβιλος. Το νερό γοργά  στροβιλίζεται γύρω από το κέντρο της δίνης λόγω της κεντρομόλου δύναμης.

ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!