Ο Μάης είναι μουσική από παλιό τραγούδι,
από κλαδί ροδακινιάς και από λεύκας χνούδι.
Δεν έχει Λάμδα ούτε Ρο στη γλώσσα να βουλιάζει,
είναι από Άλφα καθαρό κι όταν γελάς σου μοιάζει…

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους της Kinderella!!! Πότε πέρασε το Πάσχα, πότε έφτασε η Πρωτομαγιά και πόσο κοντά είναι το γλυκό καλοκαιράκι, ούτε που έχω καταλάβει ακόμη… Είμαι σίγουρη πως για όλους μας ξεκινάνε οι πυρετώδεις προετοιμασίες για την καλοκαιρινή γιορτή. Πρόβες, τραγούδια, κοστούμια και καπέλα, γέλια και χαρές. Όμως η πρώτη μέρα του Μάη, είναι πάντα ξεχωριστή. Γιατί άραγε;  Τι τελικά γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά… ???

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα α(πε)ργίας  για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές ο τίτλος είναι συνώνυμος με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος.

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης για μία εξέγερση που γράφτηκε με μελανά γράμματα στις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Μας υπενθυμίζει την αυτοθυσία των εργατών του Σικάγου.

Tην Πρωτομαγιά του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο της Αμερικής ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο». Εναντιώθηκαν στην εκμετάλλευση των πλουσίων.

Τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Για σύνθημά τους είχαν μια «γροθιά»! Μ’αυτό τον τρόπο ήθελαν να δείξουν, πως όταν οι άνθρωποι παραμένουν ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν πολλά…

Οι διαδηλώσεις κράτησαν μερικές μέρες, ωστόσο στις 4 Μαΐου, κατά τη διάρκεια μίας πορείας για τα προαναφερθέντα αιτήματα, στην πλατεία Χάιμαρκετ στο Σικάγο, κάποιος πέταξε έναν αναμμένο δυναμίτη στην αστυνομία που βρισκόταν γύρω από την πορεία. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν κάποιοι άνθρωποι, ενώ υπήρξαν και τραυματίες από την έκρηξη αλλά και τις μετέπειτα συγκρούσεις με την αστυνομία.

Στον αντίποδα ωστόσο έχουμε τη γιορτή των λουλουδιών και της Άνοιξης, την αρχαία Πρωτομαγιά, η οποία πήρε σιγά-σιγά κι επίσημη μορφή. Τα λεγόμενα Ανθεστήρια, η γιορτή των λουλουδιών, ήταν η πρώτη επίσημη γιορτή ανθέων των Ελλήνων, η οποία ιδρύθηκε πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου κατά την τελετή κατευθύνονταν προς τα ιερά πομπές με κανηφόρες, που κουβαλούσαν λουλούδια.

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ

Το Μάιο οι Κύπριοι γιορτάζουν με τα Ανθεστήρια την αναγέννηση της φύσης και του ανθρώπου. Τα σύγχρονα Ανθεστήρια έχουν άμεση σχέση με τα αρχαία Ανθεστήρια, τις τελετές της αρχαίας Αθήνας προς τιμήν του θεού του αμπελιού και της γονιμότητας Διόνυσου. Η λέξη “Ανθεστήρια” σημαίνει γιορτή των λουλουδιών, αφού προέρχεται από τη λέξη “άνθος”

Ανθεστήρια διοργανώνονται σε πολλές πόλεις και χωριά της Κύπρου και διαλαμβάνουν εκθέσεις και αγορές λουλουδιών. Αποκορύφωμα των εορτών είναι η παρέλαση αρμάτων στολισμένων με λουλούδια.

Η παρέλαση των Ανθεστηρίων στη Λεμεσό γίνεται στην τουριστική περιοχή της Γερμασόγειας, στην Πάφο στην παραλιακή λεωφόρο μέχρι το λιμανάκι της Κάτω Πάφου και στη Λάρνακα στην προκυμαία της πόλης.

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να παρακολουθήσετε το επεισόδιο της Εκαπιδευτικής Δορυφορικής Τηλεόρασης με τίτλο …
«Καλώς μας ήρθες πρωτομαγιά» : http://hdl.handle.net/10795/767

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

1. ΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΚΟΛΙΕ με καλαμάκια και χάρτινα λουλούδια

Στο παρακάτω PDF aρχείο, θα βρείτε πατρόν για διάφορα είδη λουλουδιών, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στις κατασκευές σας…

Πατρον για λουλουδια

2. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ

Πατρον κουπα

3. ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΕΝΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ (σε πλαστικό ποτηράκι)

4. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΠΟΤΙΣΤΗΡΙ  (με λουλούδια από ρολό χαρτιού)

Πατρον

5. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ

Πατρόν για λουλούδι, μπορείτε να χρησιμοποίησετε ΟΠΟΙΟ σας αρέσει, από το PDF αρχείο που είδατε παραπάνω…

6. ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΠΟ CDs

7. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Εκμεταλλευτείτε τα πλαστικά μπουκάλια και φτιάξτε ένα πρωτότυπο παιχνίδι για τη γιορτή της Πρωτομαγιάς, που στόχο έχει να μπει η μελισσούλα μέσα στο άνθος… 🙂 🙂 🙂

Εύχομαι    ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ    σε όλους!!!!! Elena signature