Υλικά από τη φύση όπως κλαδιά, ξύλα, φύλλα, φθινοπωρινοί καρποί, χώμα και ό,τι ακόμη θεωρήσουμε αξιοποιήσιμο με τη φαντασία μας, μπορούν να συνθέσουν μια υπέροχη κατασκευή με εντελώς φυσικά υλικά, που θα κάνουμε στην τάξη μας με τα παιδιά. Σε συνδυασμό και με τα ανακυκλώσιμα βέβαια, όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε είτε ατομικές εργασίες, έως και πανέμορφες φθινοπωρινές μακέτες! Στο σημερινό άρθρο θα βρείτε ιδέες που συνέλεξα από το διαδίκτυο και έβγαλα αυτοσχέδια πατρόν που θα σας διευκολύνουν!

ΣΑΛΙΓΚΑΡΙ «ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ»

Μια εύκολη κατασκευή που μπορεί να γίνει ατομική αλλά και ομαδική (σε μεγάλο μέγεθος) είναι το αγαπημένο μας σαλιγκάρι. Δώστε στα παιδιά να κόψουν τα κομμάτια που θα βρουν στο πατρόν και συλλέξτε διαφόρων ειδών φύλλα και άνθη από τη γειτονιά και την αυλή. Παρατηρήστε τα, ταξινομήστε τα, κάντε τα τυπώματα και τέλος στολίστε το «σπιτάκι» του και διακοσμήστε την τάξη!

πατρον σαλιγκαρι 1
πατρον σαλιγκαρι 2
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ

Μια υπέροχη ιδέα που αξιοποιεί τους καρπούς του φθινοπώρου όπως τα σπόρια της κολοκύθας, ο γνωστός σε όλους μας παστέμπος (ΙΤΑΛΙΚΑ: passo + tempo (= διέλευση χρόνου), δηλαδή «περνώ το χρόνο μου») Αφού τα κολλήσουν σε κανσόν χαρτόνι ή απλό Α4 ζωγραφισμένο με κηρομπογιά, τα βάφουν στα χρώματα του φθινοπώρου. Εγώ θα πρόσθετα και ξερά, μικρά φύλλα για να είναι το κολάζ ακόμη πιο όμορφο!

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ
Υλικά
 • Λευκό χαρτί του μέτρου
 • Χαρτί Transparent λευκό (ρυζόχαρτο)
 • Σύρμα πίπας καφέ (εναλλακτικά πορτοκαλί, κίτρινο, κόκκινο)
 • Φθινοπωρινά φύλλα (αφήστε τα μια εβδομάδα περιπου μέσα σε χοντρό βιβλίο να πρεσαριστούν)
ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Aν τα φύλλα δεν είναι στεγνά, θα σας δυσκολέψουν στο να τα κολλήσετε.
Οδηγίες
 • Κόψτε το χαρτί του μέτρου στις διαστάσεις που θέλετε να είναι το φαναράκι σας και δώστε στα παιδιά να το βάψουν όπως μπορούν(επιλέξτε φθινοπωρινά χρώματα).

 • Κάντε 2 ανοίγματα (κυκλικά όπως φαίνεται στη φωτό ή γιατί όχι και σε σχήμα φύλλου) ώστε να κολλήσετε από μέσα το διαφανές χαρτί με το φύλλο που διάλεξαν τα παιδιά.Και αφού τελειώσουν, στο κάτω μέρος κάντε κάποια κοψίματα με το ψαλίδι για να κολλήσετε μια στεθερή στρογγυλή βάση.

 • Βάζοντας ένα σύρμα πίπας για να μπορούν να το κρατάνε, το φαναράκι σας είναι έτοιμο. Εγώ αντί για μικρό ρεσώ, εσωτερικά θα κολλούσα ένα Led Tea Light που είναι και πιο ασφαλές!

(Πηγή: http://riverblissed.blogspot.co.uk/2012/11/in-quest-of-light-leaf-lantern-tutorials.html?m=1)

ΚΟΥΚΟΥ…ΒΑΓΙΕΣ με ΚΟΥΚΟΥ…ΝΑΡΙΑ!

Θέλετε να κρεμάσετε στην τάξη σας απλές κατασκευές των παιδιών??? Δοκιμάστε να φτιάξετε την παραπάνω κατασκευή. Απλά βγείτε με τα παιδιά να μαζέψετε κουκουνάρια. Υπάρχουν παντού..Βάλτε τα να κόψουν μύτες και φτερά ακόμη από κανσόν ή αφρώδες χαρτί. . Κολλήστε τα μάτια, τη μύτη και τα ποδαράκια με κόλλα σιλικόνης για καλύτερο αποτέλεσμα.

ΤΑ «ΦΘΙΝΟΠΩΡΑΚΙΑ»

Εγώ χρησιμοποιώ το παρατσούκλι «Φθινοπωράκια» για να θυμούνται τα παιδιά μου τους 3 μήνες του φθινοπώρου…. 🙂 Σχεδιάστε τα κομμάτια από το πατρόν, δώστε στα παιδιά να κόψουν και καθοδηγήστε τα (φτιάχνουμε κι εμείς παράλληλα μ’εκείνα και τους δείχνουμε πως να τα συναρμολογήσουν) στο να κολλήσουν και να σχεδιάσουν τα προσωπάκια. Κολλώντας ένα γλωσσοπίεστρο, μπορείτε να τα κάνετε και «κούκλες».

πατρον φθινοπωρακι
ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΑΚΙ ΚΟΛΛΑΖ
 • Σ’ενα χαρτονι κανσόν Α4 ή κομμάτι χαρτόκουτου για να είναι πιο σταθερό, ακόμη και καπάκι από κουτί παπουτσιών, μπορείτε να συνθέσετε αυτή την όμορφη κατασκευή. Συλλέξτε μικρά κλαδάκια, φύλλα, βελανίδια αν έχετε, αποξηραμένα υλικά και ό,τι άλλο διαθέτετε. Ακόμη και με απλό μαρκαδόρο, πείτε στα παιδιά να σχεδιάσουν κλαδάκια περιμετρικά του χαρτιού τους για να μοιάζει με «φωλιά σκαντζόχοιρου».

 • Δώστε τους να κόψουν τα κομμάτια του σκαντζόχοιρου από το πατρόν, σε καφέ κανσόν.
 • Για τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου κολλήστε μυτερά φυλλαράκια που έχετε μαζέψει. Το έχω δοκιμάσει πολλές φορές και βγαίνει υπέροχο.
ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Aν τα φύλλα δεν είναι στεγνά, θα σας δυσκολέψουν στο να τα κολλήσετε.
πατρον σκαντζοχειρου
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Με ένα μεγάλο χάρτινο πιάτο φτιάχνουμε αυτή την εύκολη κατασκευή, δίνοντας στα παιδιά να το βάψουν και κολλώντας πανέμορφα φύλλα που έχουμε μαζέψει. Όσο για το ποιηματάκι, μια εκδοχή του στα ελληνικά, θα μπορούσε να είναι η εξής:

»Του φθινοπώρου τα φύλλα πέφτουν στο χώμα, πράσινο, κίτρινο, καφέ έχουν χρώμα!»

ΜΑΚΕΤΑ «ΣΚΑΝΤΖΟΧΟΙΡΟΣ»
Υλικά
 • Ένα παλιό CD να το χρησιμοποιήσετε ως βάση
 • Χαρτί γκοφρέ πράσινο
 • Χαρτί κανσόν καφέ / Εγώ θα πρότεινα και χάρτινο πιάτο κομμένο στη μέση για να το βάψουν τα παιδιά
 • Χόρτο χειροτεχνίας σε κίτρινο ή και craft χρώμα
 • Διακορευτήρα & ματάκια κατασκευών
 • Βελανίδια, καρύδια, κουκουνάρια, αποξηραμένους καρπούς κτλ.
ΜΙΚΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Aν τα φύλλα δεν είναι στεγνά, θα σας δυσκολέψουν στο να τα κολλήσετε.
Οδηγίες
 • Κόψτε το γκοφρέ σε κομματάκια και δώστε στα παιδιά να τα κολλήσουν όπως μπορούν επάνω στα CDs. Δώστε τους επίσης να βάψουν το χάρτινο πιάτο με καφέ τέμπερα. Βάψτε μόνο τη χάρτινη πλευρά, γιατί η «γυαλιστερή» χρειάζεται ακρυλική τέμπερα ώστε να μείνει το χρώμα επάνω. Η απλή τέμπερα ξεφλουδίζει και φεύγει.

 • Κάντε ανοίγματα με το περφορατέρ και δείξτε τους πως να «δένουν» με το χόρτο κατασκευών τα αγκάθια του σκαντζόχοιρου. Δώστε τους να κολλήσουν ένα μάτι και μια μύτη, καθώς και όποιον φθινοπωρινό καρπό τους αρέσει.

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΑ

Υπέροχα έργα τέχνης, πανεύκολα, οπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ολομόναχα. Αφού βάψουν ένα απλό Α4 με φθινοπωρινά χρώματα, το αφήνουμε να στεγνώσει καλά. Στη συνέχεια, δώστε τους να επιλέξουν ένα φύλλο και να φτιάξουν το περίγραμμά του επάνω στο χαρτί τους. Να το κόψουν όπως μπορούν και να το κολλήσουν σε ένα χρωματιστό κανσόν Α4. Στη συνέχεια, με μαύρο μαρκαδόρο, σχεδιάζουν τις ίνες του φύλλου όπως μπορούν. Φροντίστε να έχετε κομμένες λωρίδες κανσόν σε μικρά κομματάκια για να διακοσμήσουν τη δημιουργία τους!

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ «ΣΑΚΟΥΛΙΑ»

Αν θέλετε να διακοσμήσετε την τάξη, δεν έχετε παρά να φτιάξετε με τα παιδιά αυτά τα σακιά με καρπούς και φύλλα, για να καλωσορίσετε το φθινόπωρο! Αμύγδαλα, καρυδότσουφλα, το κέλυφος από τα φιστίκια, βελανίδια, μικρά κουκουνάρια, φύλλα και ό,τι άλλο σας αρέσει!

πατρον σακουλι

Elena signature